Вести

October 27, 2023

Иднината на додатоците за мобилни телефони: опрема за VR, комплети за холограми и батерии на допир

Nathan Williams
WriterNathan WilliamsWriter
ResearcherRajesh NairResearcher

Светот на додатоците за мобилни телефони измина долг пат уште од деновите на огромните цигли. Од жичени слушалки до заштитни куќишта, видовме дека разни додатоци се зголемуваат и опаѓаат во популарност. Но, што можеме да очекуваме во иднина?

Иднината на додатоците за мобилни телефони: опрема за VR, комплети за холограми и батерии на допир

VR Gear

Виртуелната реалност (VR) е еден од најочекуваните технолошки случувања. Додека сегашната опрема за VR е поголема и скапа, развивачите на апликации покажуваат интерес да ја направат подостапна. Медиумите, вклучувајќи ТВ, филмови и онлајн игри, веќе го прифаќаат VR. Интерактивната природа на игрите ги прави идеални за обновување на VR. Со достапноста на дилерите во живо и функциите за разговор, онлајн масите за рулет веќе се на чекор од VR. Сосема е природно што VR може да стане задолжителен додаток во иднина.

Комплети за холограми

Холографските прикази можеби звучат како нешто надвор од научна фантастика, но тие се поблиску отколку што мислите. Технологијата има за цел да создаде 3Д облици на светлина, дури и прикажувајќи целосно подвижни човечки фигури. Иако сегашните примери се елаборирани и бараат многу подготовка, се постигнува напредок. Во 2017 година, Verizon и Korea Telecom успешно спроведоа холографски повик. Како што технолошката индустрија продолжува да ја подобрува и минијатуризира технологијата, холограмските повици може да станат реалност во иднина.

Допрете Батерии

Иако се уште во далечна иднина, батериите на допир се област на истражување на неколку големи компании. Концептот вклучува полнење на телефонот со помош на човечки биоелектрицитет со едноставно држење на уредот помеѓу палецот и прстот. Додека биоелектрицитетот се дискутира со векови, неодамнешниот напредок во науката ја направи тема на интерес. Сепак, веројатно ќе бидат потребни децении за оваа технологија да стане комерцијално исплатлива.

Како заклучок, иднината на додатоците за мобилни телефони има возбудливи можности. Опремата за VR, комплетите за холограми и батериите на допир се само поглед на она што може да стане задолжителна галантерија. Како што технологијата продолжува да се развива, можеме само да почекаме и да видиме какви изненадувања носи иднината.

Најнови вести

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање
2023-11-02

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање

Вести