Вести

November 2, 2023

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање

Nathan Williams
WriterNathan WilliamsWriter
ResearcherRajesh NairResearcher

Редовното вежбање има бројни придобивки и за физичкото и за менталното здравје. Може да помогне во спречување на хронични болести како што се срцеви заболувања, дијабетес и одредени видови на рак. Вежбањето исто така го подобрува кардиоваскуларното здравје, ги зајакнува мускулите и коските и ја подобрува флексибилноста и рамнотежата. Покрај физичките придобивки, се покажа дека вежбањето ги намалува симптомите на депресија и анксиозност, го подобрува расположението и ја зајакнува целокупната ментална благосостојба. Редовното вежбање може да помогне и во управувањето со тежината, да го подобри квалитетот на спиењето и да го зголеми нивото на енергија. Се препорачува да се вклучите во најмалку 150 минути вежбање со умерен интензитет или 75 минути вежбање со енергичен интензитет неделно за оптимални здравствени придобивки.

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање

Најнови вести

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање
2023-11-02

Оптимизирајте го вашето здравје со редовно вежбање

Вести