Основни правила и стратегија на Блек Џек

Вести

2020-04-22

Eddy Cheung

Блек Џек е веројатно најпопуларната игра со карти, покрај покерот. Правилата се разликуваат од едно до друго казино. Ова им отежнува на новите играчи целосно да ја разберат стратегијата на играта. Но, важно е да се направат правилни потези. Општите упатства се едноставни, па оттука и популарноста на оваа игра на маса.

Основни правила и стратегија на Блек Џек

Учесниците играат против дилерот наместо со колегите играчи. Идејата е да се победи раката на дилерот. Главната цел е да се добие вредност на раката што е помала, но блиску до 21. Секоја рака која оди над 21 станува биста и играчот губи од дилерот.

Комбинации на картички и нивната вредност

Оделата не значат ништо. Картичката со броеви носи вредност што е еквивалентна на нејзиниот број. Има 3 картички со слики - кралеви, кралици и дигалки и сите имаат вредност од 10. Асовите вредат 1 или 11, во зависност од тоа која бројка е поисплатлива за личноста што ја држи раката.

На пример, раката што ги држи меките кец (11) и осум има вредност 19. Од друга страна, тврд ас (1), девет и четири еднакви на 14. Ако тврдиот кец, во овој случај , беше вреднувана на 11, тогаш раката ќе пукне и дилерот ќе победи.

Табела Блек Џек

Луѓето често се прашуваат колку е точна масата на Блек Џек. Дизајниран е на два проверени и докажани начини. Еден метод ја применува теоријата на веројатност, а вториот користи компјутеризирани симулации кои генерираат илјадници зделки. Тие зделки потоа се играат во различни стратегии за да се создадат комбинации со најдобри резултати.

Табелата на блек џек е полукруг. Играчите седат околу него додека дилерот останува во центарот. Границите за обложување ги поставува казиното и играчите ги ставаат своите облози на малите одредени области директно пред дилерот. Играчите започнуваат со две карти додека дилерот ги крие нивните до крај.

Ред на операции: Предавање, Сплит и Двојно

Кога играте во казино кое нуди задоцнето предавање (LS), единствената опција е да се откажете од првите две карти. Играчот нема шанса да се предаде ако веќе ја има земено погодената карта. Значи, предавањето треба да биде првото нешто што треба да се земе предвид кога играте рака.

Друга важна грижа е дали да се подели или не. Оваа опција е валидна само ако првите две карти на играчот формираат пар или ако се со две вредности, на пр. крал и џек. Во спротивно, не е можно да се подели. Основната стратегија може да бара и удвојување кога играчот најверојатно ќе победи.

Најнови вести

Stakelogic Live нуди брзински бакара со побрзи рунди на игри
2023-09-28

Stakelogic Live нуди брзински бакара со побрзи рунди на игри

Вести