Покер: Класична игра за сите вкусови

Вести

2020-04-22

Од сите игри со карти, играта покер е најомилена и најраспространета. Од своето основање, тој е усвоен од сите казина и љубители на коцкање. Играта фасцинира со својата едноставност и фактот дека секогаш вклучува облог, дури и ако се игра помеѓу пријатели.

Покер: Класична игра за сите вкусови

Сè додека не ја достигне сегашната форма, помина низ многу трансформации и роди многу верзии на покер. Сепак, има нешто заедничко во класичните покер игри. Без разлика на облогот на играта или местото каде што се игра играта, играта покер го задржува истиот ранг насекаде.

Општ опис на ранг

Бидејќи се игра со целото пакување од 52 карти, табелата со добитни комбинации во официјалната покер игра содржи десет можни победнички раце. Овие комбинации го имаат официјалното име одобрено од казината, но во зависност од земјата, континентот или стилот, постојат различни термини и сленг зборови за секоја рака.

Секој почетник и ентузијаст за игри со карти може брзо да ги разбере и научи правилата на покерот. Како и кај сите игри со карти, постои рангирање и хиерархија на победнички раце. Овие тргнуваат од најниската вредност што може да се постигне, до најпредизвикувачката и ретка комбинација што може да се реализира.

Вредноста на картичките и боите

Во играта покер, без оглед на нејзината верзија, секоја картичка ја претставува вредноста што е впишана на неа. Исклучок е Аце што ја претставува највредната карта во играта. Така, рејтингот на картите започнува од најслабата карта, 2, и завршува со Аце со најголема вредност.

Како и кај многу игри со карти, има поголема вредност на бојата на секоја картичка. Во однос на боите, постои хиерархија во одредени верзии на покер. Значи, ако двајца играчи реализираат среќна рака со иста боја, постои редослед на бои од најслабата до најсилната: клуб, дијамант, срце, лопата.

Опции за победнички раце

Редоследот на победничката покер маса започнува со најслабата рака што може да постои. Ова официјално се нарекува High Card и е редовна рака од пет карти со различни вредности, како и со различни бои. Ако двајца играчи имаат слична рака, очигледно победува оној со поголема карта.

Така, рангирањето продолжува со рака составена од еден пар, два пара, три од еден вид, стрејт, флеш, фул хаус, четири од еден вид, Стрејт флеш и Ројал флеш. Колку е поголема победничката рака, толку е потешко да се постигне таква комбинација поради намалената веројатност.

Најнови вести

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET
2023-09-18

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET

Вести