Што е проблематично коцкање?

Вести

2020-01-17

Знаци и симптоми на проблем со коцкање и начини да се запре

Проблематичното коцкање, кое всушност е познато и како лудоманија, е нагон или зависност од коцкање дури и кога тоа има негативни последици, или кога коцкарот има желба да престане. Ова може да предизвика штета на играчот или други луѓе блиски до коцкарот, на пример, членови на семејството.

Што е проблематично коцкање?

Зависноста од коцкање обично се јавува кога коцкарот за прв пат добива голема победа или генерира чувство дека сака да победи уште поголема во иднина. Тоа може да биде и како резултат на губење пари. Коцкарот чувствува дека може да ги поврати изгубените пари со зголемување на својот влог или континуирано обложување.

Знаци и симптоми на проблем со коцкање

Имате проблеми со контролирањето на коцкањето: Добар коцкар е оној кој може да си замине по коцкањето одреден период или откако ќе освои или изгуби одредена сума.

Чувство на потреба да се биде таинствен: коцкарите кои не сакаат другите луѓе да знаат за тоа се исто така проблематични коцкари.

Премногу коцкање до степен што ги загрижува пријателите и семејството: секој коцкар чии пријатели и други блиски луѓе се загрижени за нивното компулсивно коцкање може да страда од овој проблем.

Позајмување за коцкање: Коцкарите не треба да позајмуваат или продаваат личен имот за да се коцкаат. Добрите коцкари се обложуваат само кога имаат пари.

Фактори кои водат до проблем со коцкањето

Компулсивно коцкање може да се појави како резултат на генетски, биолошки или еколошки фактори, а тие вклучуваат:

Притисокот од врсниците од пријателитеНарушувања на менталното здравјеЗлоупотреба на дрогаЛекови со ретки несакани ефектиДруги причини за зависност од коцкањеСтресот поврзан со работатаПрашања во врскаТрауматски состојбиПроблеми со пари

Ако не се реши, зависноста од коцкање може да доведе до затегнати или прекинати односи. Имаше случаи кога некои луѓе се самоубиваат откако изгубиле толку многу, а подоцна сфаќаат дека не можат да повратат што и да изгубиле. Зависноста од коцкање, исто така, може да доведе до проблеми со пари и банкрот, како и до здравствени и правни проблеми.

Како да го запрете проблемот со коцкање

Потребна е огромна сила за да се спротивстави на проблематичното коцкање, особено за коцкарите кои изгубиле многу пари и доживеале затегнати односи.

Проблематичните коцкари треба да најдат здрави начини да се спротивстават на стресот и емоциите; преземањето нови хоби, вежбањето и практикувањето техники за релаксација помага да се управува со расположението и да се ослободи досадата.

Барање стручна помош; како алкохоличарите, коцкарите можат да бараат помош од советници за да го намалат или прекинат коцкањето.

Зајакнување на нивната мрежа за поддршка; контактирањето со пријателите и семејството може да помогне во борбата против зависноста од коцкање. Коцкарите исто така можат да најдат нови пријатели надвор од казина, да се запишат на образовни часови, да волонтираат за добри цели или да се приклучат на спортски тимови и клубови.

Најнови вести

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET
2023-09-18

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET

Вести