Evolution Gaming сега е под целосна контрола на NetEnt

Новости

2020-12-18

Еволуција сега го презема своето вкупно учество во NetEnt на околу 96,8% од акциите, кои го следеа истекот на неговиот „продолжен период на прифаќање“ за да го откупат овој развивач на игри. Сега играчите ќе имаат можност да се обидат многу игри, вклучувајќи казино во живо, што е нешто сосема ново.

Evolution Gaming сега е под целосна контрола на NetEnt

Како беше направено ова купување

Оваа аквизиција веќе има зелено светло од Управата за конкуренција и пазари на Обединетото Кралство (CMA). На крајот на септември беше отстранета пречката за конкуренција и потрошувачки прашања во Малта, нешто што беше од витално значење за ова.

Во јуни NetEnt прифати понуда од 1,8 милијарди евра Еволуција игри. Во основа, Evolution би стекнала околу 90% од корпоративното учество на овој бренд по 7 € по акција. Evolution Gaming секогаш сакаше да ја затвори оваа трансакција на 2 ноември. Имаше период на прифаќање што започна во август и требаше да истече или истече на 26 октомври.

Се случија некои неуспеси, но се заврши добро

На 23 ноември, Evolution изјави дека оваа аквизиција всушност била прогласена за безусловна. Понудата беше завршена и рокот за прифаќање беше всушност продолжен до 30 ноември.

Најновото ажурирање од Evolution Gaming откри дека понудата е секако затворена. Брендот сега започна постапка за откуп што беше во согласност со Законот за шведски компании со цел да го стекне остатокот од акциите што не беа поднесени во понудата.

NetEnt аплицираше за бришење на акциите од Nasdaq Stockholm. Последниот ден за тргување ќе биде објавен кога берзата ќе донесе вистинска одлука во врска со тоа.

Evolution Gaming ќе оди под цела реорганизација

Заедно со преземањето, Evolution дефинитивно ќе оди под целосна реорганизација и интеграција на ново купениот NetEnt. Ова, се разбира, на крајот на краиштата е оперативно и главниот бренд ја презема одговорноста за двајцата.

Оваа реорганизација веќе започна и тоа веќе доведе до рационализирање на бизнисот кога станува збор за развојот на слотови, како и предлогот NetEnt Live за затворање. Според извори на вести од Малта, NetEnt го затвори своето студио во живо на Qormi и тоа доведе до тоа многу луѓе да ги загубат своите работни места.

Овие мерки, според Evolution Gaming, дефинитивно ќе имаат последици во единиците за деловна поддршка во марката и се усогласени со претходно соопштените цели за синергија.

Тереза Хилман, извршен директор на NetEnt, ќе продолжи да работи со цел да ја поддржи интеграцијата на двете компании во наредните месеци. Сепак, планирано е таа да замине по првиот квартал од 2021 година.

Направена е одлична аквизиција

Evolution Gaming беше дефинитивно многу паметен да го купи NetEnt, бидејќи овој последен бренд е еден од најпознатите во светот. Иако на работите им требаше малку време за да се направат, сè беше направено како што треба, што беше потребно. Брендот беше купен со договор од 2,30 милијарди долари и дефинитивно беше еден од најголемите зделки во историјата на игрите.

Што ќе дојде следната година не е познато, но дефинитивно ќе биде нешто многу добро. Evolution Gaming и NetEnt заедно ќе направат неверојатна работа со цел да ги достават најдобрите казино игри на оние кои сакаат да играат во онлајн казина. Ова се две од најдобрите компании во светот кога станува збор за развојот на ваков тип на игри, па нормално е овие игри да станат вирални.

Најнови вести

Езуги ја добива посакуваната лиценца за казино во живо во ОК
2022-09-05

Езуги ја добива посакуваната лиценца за казино во живо во ОК

Новости