Mahjong е лесно: Како да ги разберете основните правила

Вести

2020-04-22

Маџонг има околу 136 плочки кои вклучуваат 36 кругови, 36 бамбуси и 36 знаци. Овие плочки дополнително се категоризираат во броеви кои се движат помеѓу еден и девет. Повеќето комплети во Mahjong вклучуваат осум плочки кои имаат четири сезони и четири цвеќиња. Сепак, овие осум плочки не се неопходни за играта.

Mahjong е лесно: Како да ги разберете основните правила

Поставување на оваа игра

Играчите треба да го проценат почетниот дилер на оваа игра. Кога станува збор за кинеските традиции, се мешаат четири различни ветерни плочки. Секој играч треба да ги подреди своите плочки за да ги види. Во оваа игра, од играчите се очекува да користат лавици за да ги наредат своите плочки.

Плочките во играта

Пред играчите да учествуваат во оваа игра, тие треба да ја разберат секоја плочка. Како покер, целта на оваа игра е да се постигне највисокиот сет на плочки. Играчите треба да научат кои се овие сетови за да можат да бидат подготвени да играат Mahjong.

Погодување во играта Mahjong

Едноставното бодување на играчите ќе им додели еден поен. Но, играта има и други покомплексни обрасци за бодување. На пример, бонус резултат може да им додели на играчите дополнителен поен за победа со користење на последната плочка или за тоа што не ја отфрлиле. Оттука, играчите треба да ги разберат варијациите за бодување пред да играат.

Процесот на играње

Секој играч треба да им даде шанса на другите противници да побараат отфрлена плочка. Играчот кој тврди дека е фрлена плочка добива приоритет во играта. Но, ако ниту едно лице не го бара тоа, другите играчи имаат слобода да го бараат истото.

Целта на Mahjong

Играчите се фокусираат на собирање на сите четиринаесет плочки во еден пар и четири различни сетови. Еден пар е сличен на плочките во оваа игра. Комплетот може да биде чау или удар. Но, играчите треба да запомнат дека една плочка може да не се користи во два различни сета истовремено.

Рачен крај во Mahjong

Оваа игра завршува кога играчот ќе ја открие и изјавува целосната рака која има еден пар и четири различни сетови. Меѓутоа, ако ниту еден играч не го открие Mahjong пред да истече ѕидот на оваа игра, сè се смета за нерешено, а дилерите мора повторно да се договорат.

Конг во оваа игра

Некои играчи избираат да ја играат играта користејќи Конг. Кога станува збор за Конг, правилата за барање плочка што се фрлаат остануваат непроменети. Сепак, играчите кои ќе го завршат Конг во играта веднаш ќе нацртаат дополнителна плочка пред да се изврши процесот на отфрлање.

Најнови вести

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET
2023-09-18

REEVO продолжува со импресивното трчање во 2023 година по потпишувањето на договорот со TVBET

Вести