Czech Republic Gaming Board

Одделот за меѓународни односи и финансиски политики на министерот за финансии ја регулира активноста на коцкањето во Чешката Република. Одборот за игри на Чешка е организација која има задача да ги регулира онлајн казината. Обезбедувачите на онлајн казино мора да имаат основна лиценца за секоја категорија на коцкање. Одборот издава основни лиценци кои важат низ целата област на Чешка. Нема ограничувања за бројот на лиценци што може да се добијат. Лиценца може да добие секој апликант кој ги исполнува условите од Законот за коцкање. Само настани од мал обем се ослободени од стекнување на оваа лиценца.

Czech Republic Gaming Board
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherRajesh NairResearcher

Казина во живо лиценцирани од Одборот за игри на Чешка

Основната лиценца е доста популарна во земјата. Основната дозвола не може да се делегира само на трето лице. Во случаите кога таквата лиценца е укината како резултат на промена на стекнувачите на лиценцата, Министерството мора прво да го овласти новиот барател. Операторите мора да поднесат даночни обрасци за коцкање и да го плаќаат истиот данок квартално, најдоцна 25 дена по завршувањето на календарскиот квартал.

На играчите, исто така, мора да им се дозволи да постават свои мерки за самоограничување. Овие треба да ги искористи операторот. Од платформите се бара да ги релаксираат мерките за самоконтрола на играчот не порано од една недела откако ќе одлучат да го сторат тоа. Слично на тоа, доколку истите поединци ги заострат контролите, операторите мора да ги стават во сила веднаш или во рок од 24 часа.

Најпопуларен казина во живо со оваа лиценца кои работат во земјата се казиното Фортуна и казиното СИНОТИП. Онлајн казина во живо кои сакаат да работат во Чешка треба да покажат доказ за етичко деловно работење според новата регулатива. Тие, исто така, мора да покажат финансиска стабилност со депонирање помеѓу 185.000 и 1.850.000 евра. Износот на депозитот се одредува според видот на играта што се нуди. Само казина во живо од Европската унија и Европската економска област може да ја добијат лиценцата. Сите лиценци важат за период не подолг од шест години.

За лиценцата на одборот за игри на Чешка

Речиси сите видови на коцкање во живо се дозволени во Чешка со години. Прописите со кои се уредува онлајн коцкањето не ги вклучува целосно казина во живо. Наместо тоа, тие беа предмет на Законот за лотарија од 2012 година. Статутот беше обновена верзија на Законот за лотарии од 1990 година. Овој чин го имаше истото влијание врз игрите во казино во живо како и на лотарии и други видови на коцкање.

Како резултат на тоа, и лиценцираните и неовластени претпријатија беа принудени да се натпреваруваат според истите застарени закони. Сосема нов закон стапи на сила на почетокот на 2017 година. Благодарение на новите лиценци, играчите од Чешка имаат загарантирана игра во безбедна средина. Давателите се високо регулирани и имаат локални дозволи да работат со онлајн казина.

Со стапувањето во сила на законот, бројни казина во живо одлучија да се преселат надвор од Чешката Република додека го чекаа нивното одобрување за лиценца апликација. Оттогаш, неколку казина во живо добија дозволи од Одборот за игри на среќа на Чешката Република. Сепак, сè уште има некои нерегулирани интернет казина кои им дозволуваат на чешките играчи. Бројот на опции е многу намален, но играчите сепак треба да се трудат да ги избегнуваат колку што е можно повеќе.

Алтернативно, обложувачите може да играат во казино во странство кое сè уште прифаќа играчи од Чешка. Но, тие треба да ги бараат оние што се регулирани од признати европски или светски тела. На повеќето од нив нивните игри редовно се проверуваат од независни трети страни, како што е eCogra.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)